Pırasa çok tercih edilen bir yemek değildir ama bizim soframizin baş tacıdır.Acılı ekşili pırasa yemeğine asla hayır demem doğrusu.Ben pırasayı nohutlu,pirinçli yaparım ve bol limonlu.Kuru soğan kullanmam .Deneyin derim ben.
OSMANİYE'NİN ÇOK ÖZEL BİR BÖREĞİ... EVİN BAHÇESİNDE, SAÇTA, ODUN ATEŞİNDE PİŞİRİLİR,EN ÖZEL ANLARA EŞLİK EDER BEN OSMANİYE'DE ALTI YIL KALDIM,MUTFAĞININ HAYRANIYIM.ELİMDEN GELDİĞİNCE YEMEKLERİNİ SİZLERE DE ANLATMALIYIM.BAHÇELİ EVDE OTURMADIĞIM İÇİN ELDEKİ ŞARTLARLA TARİFİNİ VEREYİM SİZE: HAMURU İÇİN;Bir su bardağı yoğurt,yarım su bardağı sıvı yağ,bir su bardağı su,bir tatlı kaşığı tuz aldığı kadar tam buğday unu ile karıştırılıp yoğurulur. İÇ MALZEME;Yarım kilo kıymaya, üç tane ota boy soğan ince uzun doğranarak eklenir.Bol karabiber,bir kaşık biber salçası,bir yemek kaşığı sıvı yağ ve tuz eklenir ama pişirilmez. YAPILIŞI;Altı tane ince yufka açılır.Tepsi yağlanır, bir yufka serilir üzerine yağ sürülüp, ikinci yufka serilir arasına kıymalı harç ince ince yayılır, üçüncü ve dördüncü yufkaların arasına da harç sürülür,son iki yufkanın arasına sadece yağ sürülür.Üzerine yoğurt ve yağ karıştırarak sürülüp, yüz seksen derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.(Harç sadece ü...
Bir dil var,bu dili yalnızca anneler ve çocukları bilir,kelimeleri sonsuzdur.Musiki gibidir anne sesi ,kulaklardan gönle akar.Bir yanı gerçek,öbür yanı hayal.Çok uzaklarda olsanız da duyarsınız o güzel şarkıyı,onun sesinde temiz ve berrak ırmakların sularında yıkanırsınız. Onun dilinde söz ruhlanır,Hakka kanat açar dua olur,korur,arındırır.Onun sözü bir bengisudur,bir damla içsen gönlün ölümsüzleşir. Onun gönlü bir ummandır,dibine erilmeyen bir umman.Bazen coşar fırtınalar beşiği olur,bazen durulur huzura yuva olur. Gönül göğümde sabırla dolanan, Gözlerinde harelenen o ince duman Benim sonsuzluğumdur "Ak pürçekli,izzetli canım anam..."Dedem Korkut diliyle
Pek sık balık yaparım ama paylaşmak kısmet olmadı,bu ilk olsun .Hamsi ve istavrit,her ikiside kızartılınca nefis oluyor.Daha önceleri eşim balığa giderdi ve harika balıklar getirirdi,onlar daha bir lezzetli olurdu ama burada deniz yok ne yapalım.Mısır unuyla çıtır çıtır kızartılmış balıkların yanına yeşil salata ya da roka salatası ne iyi gider,ben de öyle yaptım.Hamsileri kılçıklarını ayıklanıp,iki hamsinin iç kısımlarını birbirine yapıştırılıp,mısır ununa bulanarak kızartılırsa daha güzel oluyor.Üzerine de irmik helvası,bol tereyağlı...
Wafle terifi beklerken pırası ile karşılaştım... Eline sağlık... :DDD
YanıtlaSilCanım sağlıklı beslenin istiyorum
YanıtlaSil