Anne, sevginin resmi,terbiyenin beşiği,cennetin eşiğidirŞevkat pınarıdır.Rahmeti,sevgiyi,iyilik ve güzelliği o büyütür.Sonra da erkenden kalkıp ailesine böyle kahvaltılar hazırlar.Her zaman afiyetler olsun kuzularıma...
OSMANİYE'NİN ÇOK ÖZEL BİR BÖREĞİ... EVİN BAHÇESİNDE, SAÇTA, ODUN ATEŞİNDE PİŞİRİLİR,EN ÖZEL ANLARA EŞLİK EDER BEN OSMANİYE'DE ALTI YIL KALDIM,MUTFAĞININ HAYRANIYIM.ELİMDEN GELDİĞİNCE YEMEKLERİNİ SİZLERE DE ANLATMALIYIM.BAHÇELİ EVDE OTURMADIĞIM İÇİN ELDEKİ ŞARTLARLA TARİFİNİ VEREYİM SİZE: HAMURU İÇİN;Bir su bardağı yoğurt,yarım su bardağı sıvı yağ,bir su bardağı su,bir tatlı kaşığı tuz aldığı kadar tam buğday unu ile karıştırılıp yoğurulur. İÇ MALZEME;Yarım kilo kıymaya, üç tane ota boy soğan ince uzun doğranarak eklenir.Bol karabiber,bir kaşık biber salçası,bir yemek kaşığı sıvı yağ ve tuz eklenir ama pişirilmez. YAPILIŞI;Altı tane ince yufka açılır.Tepsi yağlanır, bir yufka serilir üzerine yağ sürülüp, ikinci yufka serilir arasına kıymalı harç ince ince yayılır, üçüncü ve dördüncü yufkaların arasına da harç sürülür,son iki yufkanın arasına sadece yağ sürülür.Üzerine yoğurt ve yağ karıştırarak sürülüp, yüz seksen derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.(Harç sadece ü
İki paket krem şanti sütle hazırlanır.Fındıklı hanımeller bisküvisi gerekli,üç dört paket yeterli.Bir bisküvi bir kaşık krem şanti,bir kaç kat yapılır.Ve üzerine çikolata sos...Bir gece bekletmek gerekiyor,bisküvilerin yumuşaması için.Çok hoş bir tatlı ,denemelisiniz. Şerife tarif için teşekkürler.
Osmaniye'nin meşhur Zorkun tavasını yapmaya çalıştım ama...Sonuçta eşim beğendi,benim için yemeğin püf noktası bu.Osmaniye'de olup ta özellikle yazın yayla tavasını yememek,çok şey kaçırmaktır.Kavurucu sıcaklarda buz gibi yaylaya çıkacaksın,yayla pidesi ile tavasını alıp,rüzgarlı tepede tadını çıkaracaksın ama tavayı da kasap Cemile yaptıracaksın,oy oy oyoy...Üzerine de Şam tatlısı,hadi bakalım bunları söyledik,andık şimdi ne yapacağız. Ben kendimce tava yapmaya çalıştım.Bir kilo kuzu eti,iki orta boy soğan,iki baş sarımsak,dört sivri biber,dört domates ve baharat.Hepsi minik doğranıp tepsiye yerleştirilecek,domatesler üstte olacak.Bir yemek kaşığı biber salçası sulandırılıp,üzerine gezdirilecek ve baharat...İki yüz derece fırında bir saatte pişer,afiyet olsun. Sanki Osmaniyeliyim değil mi ama sayılırım,altı yıl kaldım.Son baharda ve ilkbaharda da Zorkun yaylası çok güzel olur,kışın kar kapatır,uzun süre çıkamazsın.Çam kokusu,toprak kokusu,çiçek kokusu içine işler,hele bir
Yorumlar
Yorum Gönder