UYUM İHTİRASI


Biz kulesi bir çok surlarla çevrili şato gibiyiz,iç savunmamız oldukça çok ve karmaşık.Hayatımızın entellektüel ve ahlak yapısını,düzen ve dağınıklığını,teslimiyet ve ya hakimiyeti meydana getiren psikolojik unsurlardır.Fikri ve fizyolojik arzuların disiplini ahlaki  yapımızı belirler.Bütün bunlarda iç savunmamızın içeriğini.İnsan dejenere olduğu zaman değerlerini kullanmamaya başlar.
Mekaniğin ,fiziğin,kimyanın tekniklerine aşina olduğumuz kadar,felsefeye,entellektüel kültüre de yabancı olmak somut ve soyutu birbirine karıştırmaktır.
Zeka yalnız başına ilim meydana getirme yeteneğinde değildir.İlim zekayı kuvvetlendirir.İlim sahibi insanlar gözlem ve anlama gücünden başka özelliklere de sahip olmalıdır;mesela yaratıcı muhayyileye...
Maddi alemi değiştiren ilim,bize kendimizi değiştirme gücü verip,varlığın sırrını açıklamıştır.İlmin sınırsız gücünü kendi  yararımıza kullanabilmeliyiz.Düşünce,manevi ıstırap,fedakarlık,güzellik,huzur kavramları şahsiyetin gücünü artırır.Ahlaki,estetik,dini faaliyetler de insanı yükseltir.
İnsanlar hayata uyum sağlamak için bazen arzu ettiğini zorla elde etmek,bazense kaçmayı tercih ederler.Her şekilde bu bir mücadeledir.O zaman zeka ve kurnazlık,dikkat,çalışmak,sahip olmak ve hükmetmek iradesi gelişir.Fethetmek, etki altına almak arzusu doğar.Bazense hayal kurarak,kurduğu hayale kendini dahil etmek uyum için bir yol olarak tercih edilir.Einstein'ı da bir evren yaratmaya sevk eden uyum ihtirasıdır,öyle değil mi?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ETLİ KÖMBE

KREM ŞANTİLİ HANIMELLER

YAYLA TAVASI